de eerste verjaardag
 

de eerste verjaardag

Een mijlpaal: de eerste verjaardag van je kind. Wellicht voel jij je een beetje sentimenteel, want ‘oei, wat is het snel gegaan’. En misschien herinner je je nog goed wat er die dag van minuut tot minuut gebeurde en hoe je voor het eerst dat hulpeloze baby’tje in je armen nam. Nu scharrelt er een eenjarige dreumes rond, die naar alle waarschijnlijkheid geen benul heeft dat ie jarig is. Maar dat er iets speciaals gaande is, zal hem niet ontgaan.

Slingers

Geen feest of verjaardag zonder slingers. Kleine kinderen vinden slingers over het algemeen geweldig: felle kleuren die ook nog een keertje wiebelen. Hang ze in ieder geval niet te laag, want voor je het weet wordt de slinger naar beneden getrokken door een grijpgraag kinderhandje. Je kunt voor gewone doorsnee slingers kiezen, maar je kunt je ook te buiten gaan aan slingers die speciaal bedoeld zijn voor eenjarigen. Daarnaast zijn er tegenwoordig steeds meer katoenen slingers te koop met de meest vrolijke motiefjes: van bloemen en stippen tot harten en appels. Katoenen slingers zijn wel wat prijziger, maar aan de andere kant zijn ze een stuk duurzamer: ze kunnen namelijk heel wat verjaardagen mee.

Cadeautjes

Wellicht zal je kind overladen worden met cadeautjes. Je kunt de regie een beetje in handen houden door bijvoorbeeld te vragen of sommige vrienden samen willen doen. Op die manier kun je de hoeveelheid cadeautjes beperken en iets substantiëler vragen. Je moet trouwens niet verbaasd zijn als je kind de cadeautjes zelf amper een blik waardig gunt. Zo’n plotselinge overkill aan speeltjes is voor de jarige behoorlijk verwarrend. Het uitpakken daarentegen, met al dat aantrekkelijk krakende papier, is vaak vele malen interessanter. Hoewel je een gegeven paard niet in de bek mag kijken, kan het absoluut geen kwaad de cadeautjes op veiligheid te checken. Check daarom voor de zekerheid aan welke eisen speelgoed moet voldoen.

Taart

Een jarige die een stuk taart te lijf gaat is altijd goed voor een fotomoment. Je kunt natuurlijk zelf aan de slag gaan en een ambitieuze taart bakken, maar als je niet zo van kokkerellen houdt en het jezelf niet te ingewikkeld wilt maken, dan koop je er gewoon eentje. Afgezien van de reguliere banketbakkers, zijn er tal van webshops waarop je de meest fantastische taarten ‘op maat’ kunt bestellen. Taarten met Nijntje, Dikkie Dik of Hello Kitty, maar ook taarten in de vorm van een hondje of een lieveheersbeestje. Niet verbaasd zijn als je kind aan het eind van deze drukke dag met al dat lekkers, geen zin meer heeft in een gezonde avondmaaltijd.

Bezoek

Al die aandacht zal je dreumes maar wat leuk vinden. Maar toch… Als je heel veel bezoek uitnodigt, is de kans groot dat je kind zich een beetje overrompeld voelt. Gevolg: een piepende jarige. Beperk daarom het feestje tot een paar familieleden en wat vrienden. Ook de timing is belangrijk: nodig het bezoek uit als je kind uitgerust is, dus bijvoorbeeld na z’n middagslaapje of ‘s ochtends. Je kunt ook besluiten de verjaardag in twee shifts te vieren: overdag een klein feestje met eventueel wat andere kinderen en ‘s avonds, als je kind tevreden in bed ligt, vier je het met vrienden.

>>Kijk hier voor cadeautips voor je peuter of kleuter.