leerplicht
 

dag van de leerplicht

Ieder jaar staan we in Nederland samen stil bij het recht op onderwijs. Dit doen we tijdens de Dag van de Leerplicht, dit jaar op donderdag 19 maart 2015. In Nederland hebben we afgesproken dat kinderen en jongeren het recht hebben om naar school te gaan en onderwijs te volgen. Omdat wij het belangrijk vinden dat kinderen en jongeren zich ontwikkelen en bouwen aan een goede toekomst. Na het volgen van een opleiding en met een diploma op zak, heb je nu eenmaal veel betere kansen op een goede en leuke baan.

School? Ik maak mijn verhaal af! Jij ook?

Tijdens de Dag van de Leerplicht op 19 maart 2015 deelt heel Nederland zijn verhaal met elkaar. Kinderen, jongeren, leraren, ouders en leerplichtambtenaren vertellen elkaar hun eigen verhaal over waarom het zo belangrijk is om je verhaal af te maken. Geïnspireerd door de campagne: School? Ik maak mijn verhaal af! Jij ook? Iedereen begint zijn of haar verhaal wanneer hij naar de basisschool gaat, om daarna zijn verhaal af te maken en een diploma of startkwalificatie te behalen. De campagne wordt ondersteund door Ingrado en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Niet altijd even makkelijk

Het klinkt eenvoudig en logisch, je school afmaken en een diploma halen. Maar vaak genoeg moet er ontzettend hard gewerkt worden voor zo’n papiertje en zijn er omstandigheden die het erg lastig maken. Juist dan is het belangrijk om door te zetten en het verhaal af te maken! Iedereen heeft zijn eigen verhaal en tijdens de Dag van de Leerplicht besteden we daar aandacht aan. Door deze verhalen samen te delen stimuleren en steunen we elkaar om door te zetten en dat diploma te halen.

Leerplicht en kwalificatieplicht

Volgens de huidige leerplichtwet moeten kinderen en jongeren verplicht naar school vanaf hun 5e tot en met het schooljaar waarin ze 16 worden. Dit noemen we de volledige leerplicht.

Daarna geldt de kwalificatieplicht. Dit houdt in dat alle jongeren tot hun 18e verjaardag onderwijs moeten volgen, tenzij ze een startkwalificatie hebben. Een startkwalificatie is een havo-, vwo- of MBO2-diploma. Zo’n startkwalificatie biedt jongeren een betere kans op de arbeidsmarkt en helpt zo om makkelijker een baan naar hun zin te vinden.

Geschiedenis van de leerplicht

In 1900 is de eerste leerplichtwet met 50 tegen 49 stemmen aangenomen. Een tegenstander van de wet de heer Francis David Schimmelpenninck viel van zijn paard en miste de stemming. Voorstanders van de leerplichtwet zeiden: ‘Het paard is verstandiger dan zijn meester’. De wet moest kinderen beschermen tegen kinderarbeid. Vroeger moesten kinderen in fabrieken of op het land werken. Daardoor konden ze niet naar school. De leerplicht was vooral naar ouders gericht. Als zij hun kinderen toch lieten werken en niet naar school lieten gaan, kregen ze een boete. Ook nu nog beschermt de leerplichtwet de jeugd als het gaat om het recht om te leren. Je zou dus ook wel van een ‘Leerrechtwet’ kunnen spreken.

Bron: www.dagvandeleerplicht.nl