bedje

Je baby brengt heel veel uren slapend door, daarom is het van immens belang dat het bedje veilig is. Let er op dat de spijlen van het ledikant tussen 4,5 en 6,5 centimeter uit elkaar staan. Het matras moet vlak en stevig zijn en goed passen. Er mag maximaal één centimeter ruimte tussen het matras en de spijltjes zitten. Een dun matrasje is gevaarlijk, omdat je kind dat makkelijk op kan vouwen. Bij een dunne matras blijven bovendien de ondergestopte dekens niet goed zitten. De ideale dikte van een matras zit tussen 6 en 15 cm, gemaakt van stevig materiaal.
Gebruik de eerste twee jaar geen dekbedje en ook geen hoofdkussen, maar een slaapzakje of een goed ingestopt laken en dekentje. Gebruik geen plastic onderzeil en geen stootranden. Leg om dezelfde reden ook geen knuffels in het bed: als je baby er met z’n gezicht tegenaan komt, kan dat de ademhaling belemmeren.
Leg je baby altijd op de rug te slapen tot het moment dat hij vlot zelfstandig van buik naar rug en van rug naar buik kan rollen. Laat je baby in z’n eigen bed op jullie kamer slapen totdat hij zes maanden is. Zorg voor een goede temperatuur in de kamer: 16 tot 18 graden. Kleed je kind niet te warm aan en zorg voor voldoende ventilatie. Lucht iedere dag de slaapkamer.

Gerelateerde artikelen