Welke baringhouding? Informeer je goed over de mogelijkheden en laat je vooral niets wijsmaken. Dé baringhouding bestaat niet. Kies welke houding jou het meest ligt en bespreek je vragen en keuzes vooraf met de verloskundige.
Op je zij
Zijligging kan heel prettig zijn. Ook voor je partner: die kan lekker bij je komen liggen of zijn handen op je rug leggen. Het kan ook een comfortabele houding zijn om even tot rust te komen tussen de weeën door. In deze houding kan je bekken meer meegeven dan bij rugligging. Als de bevalling heel snel gaat, is dit een goede manier om het wat af te remmen.
Op handen en knieën
Deze houding kan vooral erg prettig zijn als je last hebt van rugpijn tijdens de weeën. Er komt veel ruimte in je bekken, waardoor je kind sneller geboren kan worden. Bovendien voel je in deze houding heel goed hoe je moet persen en de zwaartekracht helpt een handje mee.
Op de baarkruk
Een baarkruk is een stoel met een opening, waarop je zittend kunt bevallen. Dat geeft extra ruimte in het bekken en bovendien laat je ook in deze houding de zwaartekracht het werk doen. Je partner kan je goed ondersteunen door achter je te gaan zitten. Enige minpunt is dat hij jullie baby, anders dan in de andere houdingen, niet geboren ziet worden. Als je dat wilt, kan de verloskundige een spiegel gebruiken waardoor jullie allebei de geboorte kunnen zien. De verloskundige kan je de baarkruk vooraf tijdens een consult demonstreren, zodat je de houding al eens kan oefenen. Zij heeft de baarkruk standaard bij zich, maar het is goed om alvast samen te bespreken dat je hier misschien gebruik van wilt maken.
Staand
Deze houding heeft twee grote voordelen: de zwaartekracht werkt optimaal mee en je houdt een grote bewegingsvrijheid. Dat laatste kan tussen de weeën door erg prettig zijn. Zorg wel dat je iets stevigs in de buurt hebt om je aan vast te houden of om aan te hangen.
In hurkzit
Vrouwen in de niet-westerse wereld bevallen vaak in hurkzit. Zo is je bekken het breedst en kan de zwaartekracht meewerken. Het is een houding waarin de meesten onder ons zich amper in balans kunnen houden, laat staan met een zware buik. Op hakjes lukt het waarschijnlijk wel, maar die zijn tijdens de bevalling niet echt comfortabel.
Rugligging
Beval je in rugligging, dan wordt de bekkenuitgang wijder als je je benen optrekt, met de knieën naar de borst. Houd zelf je benen vast. Als je partner en een hulpverlener dat doen, ieder aan een kant, bestaat het risico dat de druk ongelijk is en dat je scheef gaat persen.