bang voor de tandarts
 

bang voor de tandarts

Wat zijn de ervaringen van tandarts Sima Abkhezr  met peuters in haar praktijk? “Het is opvallend dat het tweede kind binnen een gezin meestal op jongere leeftijd voor controle komt dan het eerste kind. Bij een eerste kind is alles voor ouders kennelijk nog een beetje nieuw. Het tweede kind gaat gewoon mee in de ‘slipstream’ van het oudere kind. Als het oudste kind ter controle komt, wordt het jongere kind meestal gewoon meegenomen. Maar het kan ook zijn dat ouders zich bij een tweede kind meer bewust zijn hoe belangrijk een gezond gebit is. Over het algemeen wordt bij een tweede kind beter  gepoetst en zijn ouders ook alerter op snoepen. Bij een eerste kind speelt onwetendheid de ouders nog parten.”

“In principe krijgen alle ouders van tevoren een brief van de praktijk met een uitnodiging voor de controle. Want hoe jonger, hoe beter. In praktijken waar bange kinderen worden behandeld, draagt de tandarts meestal geen witte jas. Die witte jas kan afschrikken. Je moet het vertrouwen winnen van het kind. Ik spreek ze op ooghoogte aan en leg op een leuke manier uit wat de bedoeling is. Ik ben de hele tijd aan het  woord en probeer het kind bij alles wat ik doe te betrekken. Door kinderen ‘A’ te laten zeggen of door het doen van een tanden-tel-spelletje openen ze hun mond vanzelf. Uiteraard mogen ze ook met de stoel spelen: zelf het knopje bedienen om omhoog of omlaag te gaan vinden de meeste kinderen reuze interessant. En na afloop krijgen ze een klein cadeautje.”

schreeuwers

“Ik krijg zelden kinderen in de praktijk die de hele boel bij elkaar schreeuwen. Mocht dat wel zo zijn, probeer ik ze te kalmeren en alsnog te behandelen. Vaak lukt dat wel. Ik vraag het kind wat het niet leuk vindt of wat hem tegenhoudt om mee te werken. Ik probeer de behandeling zo simpel mogelijk te maken. Als een kind bijvoorbeeld aangeeft niet in de stoel te willen zitten, dan kan het bij zijn moeder op schoot zitten.

Een kind mag wat mij betreft ook staan. Maar ik spreek wel af dat het de volgende keer wel in tandartsstoel gaat zitten. Het hangt een beetje van het kind hoe snel hij de situatie vertrouwt. Soms kan ik in dezelfde zitting de stoel al naar achteren zetten en er ‘een bed van maken’. Anders spreek ik af dat de volgende keer de stoel naar achter wordt gezet. Als het echt niet anders gaat, dan stuur ik het kind naar huis en maak een afspraak voor een paar dagen later. Het is niet de bedoeling dat kinderen denken dat ze door hun geschreeuw er onderuit kunnen komen. Dan zullen ze bij elke volgende afspraak nog harder schreeuwen. Wij zijn de baas en dat moet helder zijn.”

tandartsverzekering

Tot het achttiende jaar zit een tandartsbezoek van kinderen in de basisverzekering. Nu tandheelkunde voor volwassenen uit de basisverzekering is verdwenen, gaan veel volwassenen uit kostenbesparing zelf hooguit één keer per jaar voor controle naar de tandarts. Met als gevolg dat ook hun kinderen automatisch minder vaak bij de tandarts komen.

>>Lees meer over voor gaatjes in het melkgebit

>>Why’s special over tandjes