als je oververmoeid raakt

Als jouw baby huilt, gaat dat door merg en been. Wat kun je doen als je oververmoeid raakt?

voldoende rust nemen

Huilen kan diep onder je huid kruipen. Je bent vermoeid, nog herstellend van de bevalling en dag en nacht bezig met je kind. Door het huilen kunnen er spanningen ontstaan binnen jullie gezin. Ongerustheid neemt dan de overhand en genieten is er nog amper bij. Ga in ieder geval zelf ook even rusten als je baby overdag slaapt. Voel je niet bezwaard als de buurvrouw aanbiedt om boodschappen te doen. Vraag vriendinnen om een grote pan soep te maken. Je zult zien dat mensen het fi jn vinden om je te helpen met concrete en praktische dingen. Maak daar volop  gebruik van. Vraag iemand om een paar uur op je baby te passen zodat je even kunt bijslapen of iets leuks voor jezelf kunt doen. Als jij voldoende uitgerust bent, kan je onrustige baby daarop meeliften.

dagboekje

Als je denkt dat je baby extreem vaak ontroostbaar huilt, houd dan een dagboekje bij om zo een beter beeld te krijgen: wanneer en hoe lang huilt
hij? Wanneer is z’n luier voor het laatst verschoond en wanneer is hij voor het laatst gevoed? Soms lijkt het erger dan het is en blijkt je baby minder vaak te huilen dan je denkt. Door het bij te houden krijg je tenminste een realistisch beeld.

hulp zoeken

Een beetje slaaptekort is natuurlijk heel normaal als je een jonge baby hebt. Of je kind nou borst- of flesvoeding krijgt: ’s nachts voeden hoort er die eerste maanden gewoon bij. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je oververmoeid raakt. Een oververmoeide en gestreste moeder en een huilerige baby kunnen in een neerwaartse spiraal terechtkomen. Uitgeruste ouders kunnen beter hun geduld bewaren en zijn beter toegerust om met uitdagingen om te gaan. Als je oververmoeid bent, kun je dingen zeggen of doen, waarvan je nooit gedacht zou hebben dat je daartoe in staat was. Sommige ouders voelen zich zo radeloos dat ze de neiging hebben het op hun kind af te reageren. Die gaan schreeuwen of schudden hun kind door elkaar, meestal met blijvend letsel tot gevolg. Als je denkt jezelf niet meer te kunnen beheersen, leg je kind dan liever veilig in de wieg en loop de kamer uit om tot jezelf te komen.

Bespreek de situatie op het consultatiebureau of met je huisarts als je denkt dat je het niet meer aan kunt. Er zijn verschillende mogelijkheden voor begeleiding. In steeds meer plaatsen in Nederland is het mogelijk om naar een Infant Mental Health Centrum te gaan. Een soort  ‘emotioneel’ consultatiebureau. In vijf sessies wordt met een speciaal opgeleide baby-ouderpsycholoog de relatie met je baby doorgenomen. Het is heel laagdrempelig en je baby mag natuurlijk altijd mee. Dit kan verhelderend werken en voorkomen dat het gehuil je tot wanhoop drijft. Bedenk dat je met keelpijn of een gebroken been ook professionele hulp zoekt.